Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi;
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do półmiska, dodać olej, smalec, zrobić dołek, i dodać letnią wodę z drożdżami, zacząć mieszać składniki;
Gdy składniki się połączą, przenieść się na stolnicę i wyrabiać ciasto (ok. 15 min)składając boki do środka, a następnie obkręcając je o 90 stopni aż ciasto stanie elastyczne, doskonale połączone, w dotyku miekkie; Uformować kulę;
Z każdej części uformować kulę, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia –ok. 1 h; Po tym czasie ciasto spłaszczyć opuszkami palców, nadając mu formę foccaci; Zostawić jeszcze 15 minut;
Na gorącą foccacię kłaść plastry mozzarelli, rukolę i pomidorki wedele uznania. Przekroić foccacię na 4 części i podawać;
Smacznego!