Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi;

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 500 g
woda letnia 250 ml
oliwa 2 łyżki
smalec 1 łyżka
drożdże suche 12 g
cukier 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

Na wierzch

mozzarella 250 g
rukola wg uznania
pomidorki koktajlowe wg uznania

Porada

Pyszna foccacia wychodzi z takich mąk jak manitoba, kamut, jeśli ktoś lubi poeksperymentować. Mąki można też łączyć pół na pół z mąką pszenną.

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi;

Kroki postępowania

1
Drożdże, sól i cukier rozpuścić w letniej wodzie;
Mąkę przesiać do półmiska, dodać olej, smalec, zrobić dołek, i dodać letnią wodę z drożdżami, zacząć mieszać składniki;
Gdy składniki się połączą, przenieść się na stolnicę i wyrabiać ciasto (ok. 15 min)składając boki do środka, a następnie obkręcając je o 90 stopni aż ciasto stanie elastyczne, doskonale połączone, w dotyku miekkie; Uformować kulę;
Krok 1 - Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi; foto
2
Duży półmisek posmarować oliwą, włożyć kulę ciasta,przykryć folią spożywczą i odłożyć w miejsce ciepłe i wolne od przeciągów do podwojenia objętości ( ponieważ użyliśmy drożdży suchych proces ten trwa od 2 do 6 h);
Krok 2 - Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi; foto
3
Po tym czasie wyłożyć ciasto z półmiska, ponownie bardzo szybko wyrobić i podzielić na dwie części;
Z każdej części uformować kulę, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia –ok. 1 h; Po tym czasie ciasto spłaszczyć opuszkami palców, nadając mu formę foccaci; Zostawić jeszcze 15 minut;
Krok 3 - Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi; foto
4
Suchą patelnie rozgrzać na dużym ogniu; Zmniejszyć ogień, położyć foccacię na patelni i smażyć 5-6 minut każdą ze stron;
Krok 4 - Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi; foto
5
Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidorki pokroić na połówki;
Na gorącą foccacię kłaść plastry mozzarelli, rukolę i pomidorki wedele uznania. Przekroić foccacię na 4 części i podawać;
Smacznego!
Krok 5 - Focaccia z patelni, z mozzarellą, rukolą i pomidorkami koktailowymi; foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak