Focaccia z oliwkami i ziołami prowansalskimi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wod

    400 ml
  • mąka pszenna

    1 l
  • oliwa

    50 ml
  • drożdże

    25 g
  • sól

    1 łyżeczka
  • oliwki

    30-40 szt
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    4 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścic w 0,5 szklanki wody. W misce wymieszac mąkę z solą, i dwiema łyżeczkami ziół prowansalskich. Dodac letnią wodę, rozpuszczone drożdże i oliwę. Wyrobic głodkie i lśniące ciasto. Przykryc ściereczka i odstawic az podwoi swoją objętośc. Ciasto rozciągnąc palcami na dużej wysmarowanej oliwą blaszce. Posmarowac oliwą. Zrobic dołki palcem i powkładac do nich połówki oliwek. Posypac resztą ziół prowansalskich. Odstawic na 15 minut aby podrosło i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni przez 15 minut. Podawac jeszcze lekko ciepłą do surówek lub zupy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Allice 30.10.2015 08:48
Pole am również z dodatkiem suszonych pomidorów.
Justa32 21.06.2012 09:50
pycha
Marybeth 02.08.2011 12:50
Pysznie wygląda :)
Dominika30 13.07.2011 23:19
napewno świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat