Focaccia z oliwkami

Focaccia z oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zakwas pszenny aktywny

    30 g
  • woda

    180 g
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    90 g
  • woda

    360 g
  • sól

    2 łyżeczki
  • czarne oliwki bez pestek

    200 g
  • mąka chlebowa

    150 pszenna
  • mąka chlebowa

    630 pszenna
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (zakwas, mąka, woda) płynnego zaczynu mieszamy, przykrywamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin.
Po tym czasie łączymy płynny zaczyn z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek.
Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście) i wyrabiamy ręcznie.
Ciasto przykrywamy folią i zostawiamy do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W tym czasie powinnyśmy je dwukrotnie odgazować.
Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części, z każdej formujemy focaccię i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Focaccia powinna być nieco grubsza niż pizza. Wierzch smarujemy obficie oliwą z oliwek, dekorujemy odłożonymi oliwkami i zostawiamy do wyrastania w ciepłym miejscu na około 30-40 minut. Po tym czasie w cieście robimy małe dołki opuszkami palców.
Piekarniku nagrzewamy do 220 stopni. Pieczemy focaccię przez około 20, do momentu kiedy będzie rumiana.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasienka23

21.11.2013 19:30
zawsze byłam ciekawa jak smakuje, chyba czas taką zrobić :)

Kolorowa

21.11.2013 16:45
aaaha ;) dzięki, zrobię sobie takie coś

ssylwiaa

21.11.2013 15:47
smakowite ;)

Kulinarne przgody Gatity

21.11.2013 15:21
Oczywiście, że w misce i pod przykryciem. Zaczyn jest rzadki, zawiera sporo wody, nie da się go inaczej wymieszać niż w jakimś naczyniu.

joanna__s

21.11.2013 14:23
Pyszny włoski przysmak. Mniam.

sanielcia

21.11.2013 13:52
bardzo fajny ten przepis

jasiek

21.11.2013 13:15
ekstra przekąska

czekoladka_m

21.11.2013 12:45
Wygląda pysznie!!

Kolorowa

21.11.2013 12:32
Zostawiamy na blacie na tyle godzin, w misce np pod przykryciem dlaczego nie można ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat