Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z czarnymi oliwkami i pikantnym sezamem

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 g
drożdże 10 g
oliwa 3 łyżki
woda 125 ml
cukier 1 łyżeczka
oliwki czarne 150 g
sezam 4 łyżki
chili 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z czarnymi oliwkami i pikantnym sezamem

Drożdże utrzeć z cukrem, łyżką mąki i łyżką wody, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
Sezam uprażyć na suchej patelni ok. 5 minut aż zmieni barwę na złoty, na koniec dodać łyżeczkę chili i wymieszać.
Przesianą mąkę z solą wsypać do miski, dodać wodę, oliwę i rozrobione drożdże, wymieszać. Ciasto będzie dosyć rzadkie. Zostawić w misce na 1/2 godziny.
Oliwki pokroić w cienkie plasterki.
Po 1/2 godziny ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dłońmi wysmarowanymi w oliwie rozciągnąć je na placek o grubości ok. 1 cm. Posypać pokrojonymi oliwkami i sezamem, odstawić do wyrośnięcia na kolejne pół godziny.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20-25 minut w temperaturze 180 st. z termoobiegiem ( u mnie w kuchence program do pieczenia pizzy )

Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 29.02.2012 20:30
dobre
caralajna 11.02.2012 08:30
świetny przepis :)
Marcin Vw1 22.01.2012 09:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak