Focaccia z cebulą.

Focaccia z cebulą.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    półtorej szklanki
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    1 szklanka
  • oliwa

    3 łyżki

Nadzienie

  • cebula

    pół kilo
  • olej do smażenia

  • bazylia

  • oregano

  • rozmaryn

  • zioła prowansalskie

  • papryka słodka mielona

  • sól i pieprz

  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,pół szklanki ciepłej wody i łyżką mąki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do mąki dodać sól,oliwę,drożdże i zagnieść mięciutkie ciasto,dodając w razie potrzeby ciepłej wody.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny,żeby podrosło.
3. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki,usmażyć na oleju do miękkości ( nie rumienić zbyt mocno). Wystudzić.
4.Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim formę o średnicy 23 cm,posmarowaną masłem.Nałożyć cebulę i oprószyć solą ,pieprzem i suszonymi ziołami.
5. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Ziół suszonych dodajemy według uznania.Paprykę w proszku możemy użyć słodką lub ostrą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

19.03.2017 19:00
Dziękuję:)

gusia1000

25.01.2015 20:10
smaczne danie.

anka1988

17.01.2015 22:46
Chętnie bym się poczęstowała!

Anna20

16.01.2015 20:10
zrobię na pewno :)

2milutka

16.01.2015 10:44
moje ulubione danie :) Pycha!

Malinka

16.01.2015 09:34
Zjadłabym ze smakiem i to niejedną :)

VioletoweKucharzenie

16.01.2015 09:31
już czuję zapach:-) rewelacja!

Wiktoria29

16.01.2015 09:25
wygląda przepysznie, bardzo lubię takie placki

Babeczka35

16.01.2015 08:37
Zapewniam,że smakuje pysznie,u mnie znika od razu po upieczeniu.

Anna133

16.01.2015 08:31
ależ to musi smakować !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat