Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia razowa z rozmarynem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka razowa 250 g
woda 180 g
drożdże świeże 12 g
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 1,5 łyżki
sól 1/4 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1/2 łyżeczki
rozmaryn świeży 1 gałązka
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia razowa z rozmarynem

Kroki postępowania

1
Drożdże i cukier rozpuścić w niewielkiej ilości wody.
Do miski wsypać mąkę, sól, wymieszać.
Dodać rozpuszczone drożdże ,wodę , oliwę, rozmaryn i wyrobić przy pomocy drewnianej łyżki /ciasto jest dość luźne/
Krok 1 - Focaccia razowa z rozmarynem foto
2
Miskę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Krok 2 - Focaccia razowa z rozmarynem foto
3
Wyrośnięte ciasto przełożyć do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia / można użyć blaszki prostokątnej formując placek grubości kilku milimetrów/
Odstawić na ok. 20 minut. w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Focaccia razowa z rozmarynem foto
4
Nagrzać piekarnik do 180 st C.
Na wierzchu ciasta wykonać wgłębienia / opuszkami palców/, skropić oliwą , posypać grubą solą i listkami świeżego rozmarynu .Wstawić do piekarnika.
Piec ok. 25-30 minut /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/
Krok 4 - Focaccia razowa z rozmarynem foto
5
Gorące , upieczone ciasto można dodatkowo skropić oliwą.Focaccię podawać przestudzoną.
Krok 5 - Focaccia razowa z rozmarynem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariuszek8 30.07.2015 11:00
Fajne coś innego super
Margo1 28.11.2014 16:28
podoba mi sie przepis , ciekawy
ONY_za_kare 08.10.2014 11:26
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak