Focaccia pugliese

Focaccia pugliese

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g semolina
  • ziemniaki

    2 szt średnie
  • drożdże

    10 g świeże
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • oliwa

    30-50 ml
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • pomidorki cherry

    100-150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Focaccia pugliese foto
Ziemniaki ugotować, ostudzić, wody z gotowania nie wylewać.
Odmierzyć 250 g mąki, dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę;
Krok 2 - Focaccia pugliese foto
Następnie dodać drożdże, sól,cukier, 2-3 łyżki oliwy, i 150 ml letniej wody z gotowania ziemniaków;
Krok 3 - Focaccia pugliese foto
Wyrabiać ręcznie około 10-15 minut ( ciasto jest dosyć kleiste, ale tak ma być);
Krok 4 - Focaccia pugliese foto
Formę nasmarować obficie olejem z oliwek, następnie wyłożyć wyrobione ciasto, natłuścić ręce olejem (dzieki czemu ciasto nie będzie się kleić) i rozłożyć je w formie; Odstawić na 15 minut;
Krok 5 - Focaccia pugliese foto
Po tym czasie pokroić pomidorki na połówki i "wcisnąć" je w ciasto, posypać swieżym rozmarynem i szczyptą soli; Przykryć folią spożywczą i odstawić do podowojenia objętości (około 30 min.)
Krok 6 - Focaccia pugliese foto
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 35-40 minut; Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kejti

13.04.2014 18:12
Wygląda smakowicie :-)

gosia56

13.04.2014 09:42
na pewno pyszne;)

Ania84

11.04.2014 22:48
już od dawna mam w palanch zrobić :) wyśmienita!!!!

Jadwiga/Jaga85

11.04.2014 21:41
Super przepis!!!

Noruas

11.04.2014 21:37
świetnie się prezentuje!

adelajda

11.04.2014 19:57
dobry przepis :)

IZABELA29

11.04.2014 19:27
podoba mi sie

Konczi

11.04.2014 19:26
super przepiski :) pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat