Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia pugliese

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 250 g semolina
ziemniaki 2 szt średnie
drożdże 10 g świeże
sól 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
oliwa 30-50 ml
rozmaryn 1 gałązka
pomidorki cherry 100-150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia pugliese

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, ostudzić, wody z gotowania nie wylewać.
Odmierzyć 250 g mąki, dodać ziemniaki przepuszczone przez praskę;
Krok 1 - Focaccia pugliese foto
2
Następnie dodać drożdże, sól,cukier, 2-3 łyżki oliwy, i 150 ml letniej wody z gotowania ziemniaków;
Krok 2 - Focaccia pugliese foto
3
Wyrabiać ręcznie około 10-15 minut ( ciasto jest dosyć kleiste, ale tak ma być);
Krok 3 - Focaccia pugliese foto
4
Formę nasmarować obficie olejem z oliwek, następnie wyłożyć wyrobione ciasto, natłuścić ręce olejem (dzieki czemu ciasto nie będzie się kleić) i rozłożyć je w formie; Odstawić na 15 minut;
Krok 4 - Focaccia pugliese foto
5
Po tym czasie pokroić pomidorki na połówki i "wcisnąć" je w ciasto, posypać swieżym rozmarynem i szczyptą soli; Przykryć folią spożywczą i odstawić do podowojenia objętości (około 30 min.)
Krok 5 - Focaccia pugliese foto
6
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec 35-40 minut; Smacznego!
Krok 6 - Focaccia pugliese foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 13.04.2014 18:12
Wygląda smakowicie :-)
gosia56 13.04.2014 09:42
na pewno pyszne;)
Ania84 11.04.2014 22:48
już od dawna mam w palanch zrobić :) wyśmienita!!!!
Jadwiga/Jaga85 11.04.2014 21:41
Super przepis!!!
Noruas 11.04.2014 21:37
świetnie się prezentuje!
adelajda 11.04.2014 19:57
dobry przepis :)
IZABELA29 11.04.2014 19:27
podoba mi sie
Konczi 11.04.2014 19:26
super przepiski :) pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak