Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

focaccia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
woda 300 ml
sól 1,5 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 1 łyżeczka
oliwki 50 g
ser żółty 25 g
rozmaryn do smaku
ogórek 1 szt
szynka 2 plastry
pomidorki koktailowe 6 szt
oregano do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: focaccia

Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru. Kiedy się roztopią, dodać 2 łyżki mąki i tyle wody, by powstała gęsta masa. Odstawić na 15 minut, poczekać aż rozczyn urośnie.
Następnie połączyć go z pozostałymi składnikami i zagnieśc ciasto.
Przełożyć do miski i zostawić na 30-40 minut do wyrastania.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na okrągłe placuszki.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i na wierzchu ułożyć pokrojone drobno oliwki, pomidorki, szynkę oraz ser. Posypać oregano i rozmarynem. Piec w 200C ok. 25min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łukasz15 14.11.2013 09:02
Świetny przepis
cooleczka 25.04.2013 21:08
zjadłabym :)
Alex_M 09.02.2013 18:20
mmmm, lubie :D
Krzysiek3 09.02.2013 14:35
pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak