flatbread z warzywnym farszem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    250g
  • woda letnia

    0,5 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • cukier

    szczypta
  • oliwa

    2 łyżki

farsz

  • pomidor

    2 duże
  • ajvar

    2 łyżki
  • cukinia

    1 mała
  • pomidory suszone

    5
  • szalotka

    1
  • czosnek

    1 ząbek
  • natka pietruszki

    posiekana 1 łyżka
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1/2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku

dodatkowo

  • oliwa

  • natka pietruszki

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, następnie dokładnie wyrabiamy ciasto i odkładamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Następnie za pomocą rąk formujemy placki i spłaszczamy je (jeśli ktoś ma problemy można bez problemu użyć wałka).

FARSZ:
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika rozdrabniacza i miksujemy na pastę (farsz nie musi być bardzo gładki). Doprawiamy wszystkimi przyprawami i ponownie mieszamy. Gotowy farsz rozprowadzamy na plackach i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni ok.12-14 minut (w zależności od piekarnika).
Gotowe placki można dodatkowo posypać szczypiorkiem i natką oraz polać dobrej jakości oliwą z oliwek.
brioszka
My takie placki zjedliśmy na śniadanie, ale równie dobrze można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 04.09.2015 17:02
bardzo apetyczne
Justi2401 04.09.2015 14:42
Nigdy nie jadłam, wyglądają bardzo smacznie :)
hahanka 04.09.2015 12:56
pyszna przekąska
Jumper123 04.09.2015 10:55
wyglądają pysznie
Benita 04.09.2015 10:49
Wygląda rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat