flan

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja

    10 szt
  • mleko

    1 l
  • cukier

    400 g
  • woda

    6 łyżek
  • sok z cytryny

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

100g cukru,wodę i sok z cytryny mieszamy,wlewamy na patelnię i podgrzewamy,aż cukier się karmelizuje.Jaja ucieramy z pozostałym cukrem i powoli łączymy z podgrzanym mlekiem dokładnie mieszając.Do małych foremek lub miseczek wlewamy na dno karmel,a następnie napełniamy je masą mleczno-jajeczną.Miseczki przykrywamy folią,ustawiamy na blasze wypełnionej wodą(kąpiel wodna)i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150stopni na ok.40-45minut.Gotowy flan wykładamy na talerzyki.Flan będzie smakował lepiej z winem Cava.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat