Flamenco eggs

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • papryka czerwona

    2 szt (małe)
  • pomidory

    4 szt
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • kukurydza w puszce

    200 g
  • oliwa

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Na oliwie szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę ,smażymy 10 min. Pomidory sparzamy ,obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do papryki razem z kukurydzą ,posiekaną natką ,doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Smażymy 5 min. Przygotowane warzywa przekładamy do czterech małych naczyń żaroodpornych. W każdym ,przy pomocy łyżki ,robimy dołek ,rozsuwając na boki warzywa i wbijamy jajko. Całość zapiekamy 20-25 min. Podajemy na ciepło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
W poszukiwaniu inspiracji 06.06.2015 20:58
Ślinka cieknie niemiłosiernie... Pożyczam na wypróbowanie ;)
IKrakowianka 06.06.2015 20:45
rewelacyjny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat