Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki z portugalskim posmakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaków wołowych 1 kg
wędzonego chudego boczku 30 dag
serdelki 2
udek 1/2 kg
białej fasoli 2 szklanki
cebule 2
marchewki 2
papryki czerwonej 2 strąki
koncentratu pomidorowego łyżka
białego wina kieliszek
oliwy z oliwek 2 łyżki
sól
pieprz
tymianek

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki z portugalskim posmakiem

Fasolę należy zamoczyć na noc a następnie podgotować prawie do miękkości. Flaki myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy litrem wody. Gotujemy je do miękkości. Odcedzamy, ale wywar z flaków odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie masła. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, kawałki udek (z udek należy wyluzować kości a mięso pokroić). Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewki i w paski paprykę. Wszystko zalewamy wywarem z flaków. Gotujemy 30 minut. Po tym czasie należy dodać plasterki serdelków,flaki i fasolę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Na koniec dodajemy koncentrat i dalej gotujemy 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wino. Potrawa jest dość gęsta i bardziej przypomina bigos niż flaki,ale różnorodność składników sprawia , że jest pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.10.2013 00:34
Kto lubi, ten niech to robi i je.
halina17 29.08.2011 13:35
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak