Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowo-drobiowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 1 kg
udko z kurczaka 1 szt
marchew 3 szt
pietruszka korzeń 2 szt
seler korzeniowy średniej wielkości 1 szt
cebula biała 3 szt
czosnek 4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 opakowanie
mąka pszenna 5 łyżek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 opqkowanie
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 5-6 liści
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6-7 ziaren
masło 1/4 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowo-drobiowe

Kroki postępowania

1
Flaki wołowe gotujemy od zimnej wody (1.5-2 litry) z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego, około 50-60 minut.Po tym czasie przecedzamy flaki i zalewamy zimna wodą z dodatkiem udek z kurczaka(liść i ziele zostawiamy)przyprawą do dań kucharek i 1/2 majeranku. Warzywa korzenne(marchew, seler, pietruszka korzeń) trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy 1/3 do wywary, a resztę zostawiamy. Taki wywar następnie gotujemy przez 1-1,5 godziny na wolnym ogniu.

Można też zrezygnować z udek i zrobić sam flak wołowy.
Krok 1 - Flaki wołowo-drobiowe foto
2
Cebule kroimy w średnią kostkę, a czosnek siekamy. Przesmażmy na maśle, aż do zrumienienia i dodajemy składniki korzenne (marchew, seler i pietruszkę). Smażymy około 2-3 minut. Dolewamy 200 ml wywaru i dusimy 5-7 minut z pieprzem, magii, 1/2 majeranku i 2 łyżkami gałki muszkatołowej.

Udka wyjmujemy, studzimy, oddzielamy od kości, i kroimy razem ze skórą (chyba, że ktoś nie lubi skórki :P). Wrzucamy do wywaru razem z przesmażonymi warzywami. Gotujemy na wolnym ogniu.
Krok 2 - Flaki wołowo-drobiowe foto
3
Mąkę prażymy na suchej patelni, aż do zbrązowienia mąki. Ciągle mieszając. Gdyż bardzo szybko przywiera i się przypala. Dodajemy stopniowo do flaków ciągle mieszając.




UWAGA!!!!
NIGDY NIE DODAJEMY ŻADNYCH PŁYNÓW LUB TEŻ WYWARU DO GORĄCEJ MĄKI!!
(wiem z swego doświadczenia :) )
Krok 3 - Flaki wołowo-drobiowe foto
4
Efekt końcowy :)))

Każdy ma swój gust i smak!! doprawiamy po swojemu :)
Krok 4 - Flaki wołowo-drobiowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 15.01.2014 21:15
flaki lubię i często je jem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak