Przepis i sposób przygotowania na: Flaki (wołowe) z zasmażką
Są różne szkoły przygotowywania flaków. Jedna z nich to ta z zasmażką - i w tym przepisie właśnie ją znajdziecie! Zasmażka do flaków sprawia, że całość staje się gęstsza i nabiera wyrazistego smaku.
1. Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut.
Następnie je odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
2. Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności.
(W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.)
3. Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków.
Gotować do miękkości.
4. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
5. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
6. Na końcu przygotować zasmażkę: Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając - smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami.
7. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut.