Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki wołowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

flaki wieprzowe 1 kg
wołowina z kością 1/2 kg
włoszczyzna 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
imbir starty
groszek mrożony 1 szkl
masło 5 dkg

zasmażka

mąka pszenna 2 łyżki
smalec 1 łyżka

Porada

Z mięsa pozostałego z gotowania rosołu można zrobić farsz do pierogów.

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki wołowe




Flaki opłukać, zalać zimną wodą, odgotować. Włoszczyznę obrać, umyć, wołowinę opłukać. Mięso zalać zimną wodą, posolić, gotować aż zmięknie. Następnie włożyć połowę włoszczyzny, gotować 20 min. Włoszczyznę i mięso wyjąć z rosołu. Ugotowane flaki wyjąć z wody, odsączyć, wrzucić do gotującego się rosołu i gotować na małym ogniu około godziny , aż nabiorą smaku. Na smalcu usmażyć mąkę. Resztę włoszczyzny pokroić w paski, poddusić na maśle, dodać do rosołu, dodać groszek, zasmażkę . Gotować około 20 min, doprawić do smaku majerankiem, pieprzem , posiekanym imbirem, gałką muszkatołową i solą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 22.01.2017 20:41
Dzięki .)))
Janina 21.01.2017 19:03
Pyszne danie;))
adelajda 21.01.2017 19:03
Super flaczki
anka1988 21.01.2017 09:53
ulubione mojego męża
w mojej kuchni 21.01.2017 01:29
bardzo lubię flaki dobrze doprawione
bogusia 82 20.01.2017 22:37
pyszne flaczki :)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.01.2017 22:23
wygląda bardzo ciekawie :)
IKrakowianka 20.01.2017 21:25
bardzo lubię!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak