Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki tradycyjne polskie

5.0
(80)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Flaki wołowe to danie, które na stałe zakorzeniło się w kuchni polskiej. Często serwowane jest jako gorące danie podczas różnych uroczystości. Jest to syta zupa, która ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Do której grupy należycie?

Sprawdźcie przepis na flaki lub sprawdźcie inne pomysły na zupy w serwisie Doradca Smaku.

 

Składniki:

flaki wołowe 2 kg
mięso wołowe bez kości 60-70 dag
marchew 3 sztuki
pietruszka korzeń 2 sztuki
seler 1 mały kawałek
por (biała część) 1 kawałek
ziele angielskie 4-6 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuka
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 2-3 łyżek
masło 1-1,5 łyżki
mąka 3-4 łyżek
kostka rosołowa 1 sztuka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki tradycyjne polskie

  • przepis na tradycyjne flaczki 
  • danie jednogarnkowe z mięsem
  • kolacja na gorąco 

Flaczki wołowemożna określić mianem zupy, jak i dania głównego. To wszystko za sprawą dużej ilości warzyw i mięsa, które sprawiają, że danie to jest bardzo sycące. Jeśli sami jeszcze nie mieliście okazji ich przygotować - koniecznie zróbcie pierwszy krok i sięgnijcie po przepis na flaki wołowe z serwisu Doradcy Smaku.

1. Ugotuj wywar. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz mięso wołowe, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Wszystko razem gotujemy przez około 30-40 minut.

2. W między czasie jak wywar się gotuje, flaki obgotuj we wrzątku przez około siedem minut. Po obgotowaniu odcedź na cedzaku.

3. Gdy już mięso z wywaru jest miękkie wyjmij je i pokrój na małe kawałki.

4. Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

5. Do wywaru dodaj wcześniej obgotowane i przecedzone flaki, gotuj do momentu aż będą miękkie.

6. Pod koniec gotowania flaków dodaj wcześniej wyjętą i pokrojoną wołowinę oraz marchewkę i pietruszkę. Wszystko dopraw przyprawami.

7. Masło przesmaż z mąką na patelni i dodaj do flaków, gotuj jeszcze około 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzyś 5 tygodni temu
Potrzebna jeszcze bułeczka ,bardo ostra papryka i obowiązkowo piwko.
Anna 18.03.2024 10:00
Tradycyjne flaczki z pewnością nie były na kostce rosołowej.
David_Ames 14.02.2024 17:18
To może być super przepis, ale nie ma na ile litrów wody ma być przygotowany wywar xD
[email protected] 10.10.2022 10:12
Pierwsze słyszę żeby rosół gotować jak wyjdziesz znowu
adelajda 27.10.2013 11:25
lubię flaczki :)
Ola1984 11.06.2013 07:20
Dawno nie jadłam flaczków. Mam na nie wielką ochotę :)
kate.500 28.04.2013 19:03
oj bardzo lubie flaczki
Ela15 28.04.2013 15:04
lubię flaki więc ten przepis na pewno wy[próbuję
Justyna223 12.04.2013 12:20
pyszne flaczki
ONY_za_kare 05.04.2013 09:33
lubie flaczki
Dorian 02.04.2013 19:21
super pyszne flaczki
wiola333 02.04.2013 11:18
bardzo smaczny przepis
gosia56 02.04.2013 10:21
to ulubione danie mojego męża.
Milena87 01.04.2013 21:45
świetne flaki :)
kasienka23 01.04.2013 14:33
pyszne są takie flaczki!
Janina 01.04.2013 13:21
Flaki są wspaniałe
SylwiaMagdaSabin 01.04.2013 13:15
uwielbiam takie flaki
gosia561 01.04.2013 13:13
tradycyjnie nasz jest najlepsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak