Przepis i sposób przygotowania na: Flaki tradycyjne polskie
- przepis na tradycyjne flaczki
- danie jednogarnkowe z mięsem
- kolacja na gorąco
Flaczki wołowemożna określić mianem zupy, jak i dania głównego. To wszystko za sprawą dużej ilości warzyw i mięsa, które sprawiają, że danie to jest bardzo sycące. Jeśli sami jeszcze nie mieliście okazji ich przygotować - koniecznie zróbcie pierwszy krok i sięgnijcie po przepis na flaki wołowe z serwisu Doradcy Smaku.
1. Ugotuj wywar. Do garnka wkładamy włoszczyznę oraz mięso wołowe, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową. Wszystko razem gotujemy przez około 30-40 minut.
2. W między czasie jak wywar się gotuje, flaki obgotuj we wrzątku przez około siedem minut. Po obgotowaniu odcedź na cedzaku.
3. Gdy już mięso z wywaru jest miękkie wyjmij je i pokrój na małe kawałki.
4. Marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
5. Do wywaru dodaj wcześniej obgotowane i przecedzone flaki, gotuj do momentu aż będą miękkie.
6. Pod koniec gotowania flaków dodaj wcześniej wyjętą i pokrojoną wołowinę oraz marchewkę i pietruszkę. Wszystko dopraw przyprawami.
7. Masło przesmaż z mąką na patelni i dodaj do flaków, gotuj jeszcze około 10 minut.