Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Flaczki w każdej postaci jemy. Wiele wersji już pokazaliśmy. Tym razem w wersji z klopsikami wołowymi.

Składniki:

Składniki:

oczyszczone flaki wołowe 1 kilogram
wołowina z kością 250 gramów
antrykot wołowy 200 gramów
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 sztuka
masło 82% 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
jajko 2 sztuki
mąka 3 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po polsku z wołowymi klopsikami

Flaki oczyściłem, opłukałem, trzykrotnie zalewałem wodą, gotowałem, osączyłem. Zalałem świeżą wodą, posoliłem, gotowałem 4 godziny. Miękkie flaki ostudziłem, pokroiłem w paski.

Włoszczyznę, goleń wołową i obraną cebulę zalałem 1,5 l wody, gotowałem 50 minut, przecedziłem, wywarem zalałem flaki. Z masła i łyżki mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do flaków, zagotowałem. Doprawiłem ziołami i przyprawami.

Ze zmielonego antrykotu przygotowałem klopsiki. Do mięsa dodałem jajka, bułkę tartą, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrobiłem. Z masy uformowałem klopsiki, obtoczyłem w mące, gotowałem 5 minut w osolonej wodzie. Dodałem do flaków, zagotowałem, doprawiłem do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 05.12.2018 09:49
Smakowite flaczki.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak