Flaki po mojemu

Flaki po mojemu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę (flaki)

  • flaki wieprzowe

    1 kg
  • ćwiartki z kurczaka

    4 szt
  • marchewka

    1 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • seler

    1/6 szt
  • majeranek otarty

    2 dkg
  • sól i pieprz

    do smaku
  • chili pieprz cayenne

    do smaku
  • woda

    3-4 litry

Na zasmażkę

  • margaryna

    1/4 kostki
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki krojone gotowane obgotować, odlać wodę . Zalać czystą wodą do ok połowy dużego garnka. Dodać ćwiartki kurczaka, marchewkę, małą pietruszkę i kawałek selera. Gotować. Warzywa wyjąć, gdy się podgotują. Części kurczaka także wyjąć . Do reszty w garnku dodać pokrojoną drobniutko małą cebulę i zostawić całość na małym ogniu. W międzyczasie, warzywa zetrzeć na drobnej tarce, dorzucić do garnka. Mięso drobiowe pokroić lub porwać na podłużne paski i też dorzucić do garnka.
Całość jeszcze gotować, w międzyczasie sporządzić zasmażkę z mąki i margaryny. Połączyć z zupą w garnku. Dodać majeranek, sól, pieprz i pieprz kajeński. Gotować jeszcze kilka minut.
Można dodać zieleninę, najlepiej natkę pietruszki.
Flaki spożywać z pieczywem, najlepiej bułka pszenną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Henryka2

22.02.2015 22:40
Wyglądają apetycznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat