Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Amatorzy flaków będą w "siódmym niebie". Flaki po lwowsku oczarują ich głębią smaku i wspaniałym aromatem. 

Składniki:

Składniki:

oczyszczone flaki wołowe
900 gramów
kości wołowe
500 gramów
włoszczyzna
2 pęczki
kapusta włoska
200 gramów
cebula
1 sztuka
olej rzepakowy
5 łyżek
masło
1 łyżka
mąka
2 łyżki
śmietana 18%
120 mililitrów
bułka tarta
3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
0.25 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
6 sztuk
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
8 sztuk
Sklep Prymat
ząbki czosnku
2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku

Flaki po lwowsku charakteryzuje zaprawa ze śmietany oraz zrumieniona na maśle bułka tarta. To sycące i aromatyczne danie kuchni staropolskiej, które znakomicie pasuje na obiad lub kolację. 

Z tego przepisu na flaki po lwowsku dowiesz się m.in.

  • jak płukać flaki?
  • jak ugotować flaki po lwowsku? 
  • jakich warzyw i przypraw użyć do flaków? 

1. Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie.

2. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą część warzyw gotujemy razem z kośćmi.

Gotujemy około 60 minut. Wywar przecedzamy.

3. Do wywaru przekładamy wcześniej obgotowane i odcedzone, flaki. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin.

4. Pokrojoną w 2 cm kostkę, kapustę i podsmażoną włoszczyznę dodajemy do flaków. Wsypujemy majeranek.

5. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia.

6. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy).

7. Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy.

Flaki po lwowsku podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak