Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po lwowsku

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Amatorzy flaków będą w "siódmym niebie". Flaki po lwowsku oczarują ich głębią smaku i wspaniałym aromatem. 

Składniki:

Składniki:

oczyszczone flaki wołowe 900 gramów
kości wołowe 500 gramów
włoszczyzna 2 pęczki
kapusta włoska 200 gramów
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 5 łyżek
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
śmietana 18% 120 mililitrów
bułka tarta 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 8 sztuk
ząbki czosnku 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku

Flaki po lwowsku charakteryzuje zaprawa ze śmietany oraz zrumieniona na maśle bułka tarta. To sycące i aromatyczne danie kuchni staropolskiej, które znakomicie pasuje na obiad lub kolację. 

Z tego przepisu na flaki po lwowsku dowiesz się m.in.

  • jak płukać flaki?
  • jak ugotować flaki po lwowsku? 
  • jakich warzyw i przypraw użyć do flaków? 

1. Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie.

2. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą część warzyw gotujemy razem z kośćmi.

Gotujemy około 60 minut. Wywar przecedzamy.

3. Do wywaru przekładamy wcześniej obgotowane i odcedzone, flaki. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin.

4. Pokrojoną w 2 cm kostkę, kapustę i podsmażoną włoszczyznę dodajemy do flaków. Wsypujemy majeranek.

5. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia.

6. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy).

7. Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy.

Flaki po lwowsku podajemy na ciepło z ulubionym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak