Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po lwowsku
Flaki po lwowsku charakteryzuje zaprawa ze śmietany oraz zrumieniona na maśle bułka tarta. To sycące i aromatyczne danie kuchni staropolskiej, które znakomicie pasuje na obiad lub kolację.
Z tego przepisu na flaki po lwowsku dowiesz się m.in.
- jak płukać flaki?
- jak ugotować flaki po lwowsku?
- jakich warzyw i przypraw użyć do flaków?
1. Flaki kilkukrotnie płuczemy w ciepłej wodzie. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Czynność tę wykonujemy dwukrotnie.
2. Włoszczyznę obieramy. Połowę warzyw kroimy w drobną kostkę, które podsmażamy na połowie oleju. Drugą część warzyw gotujemy razem z kośćmi.
Gotujemy około 60 minut. Wywar przecedzamy.
3. Do wywaru przekładamy wcześniej obgotowane i odcedzone, flaki. Dodajemy przyprawy i czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin.
4. Pokrojoną w 2 cm kostkę, kapustę i podsmażoną włoszczyznę dodajemy do flaków. Wsypujemy majeranek.
5. Cebulę siekamy, podsmażamy na pozostałym oleju. Wsypujemy mąkę, chwilę razem smażymy. Rozprowadzamy wywarem, łączymy z flakami. Zestawiamy z ognia.
6. Zaprawiamy śmietaną, chwilę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
7. Bułkę tartą zrumieniamy na maśle i dodajemy do zupy.