Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flaki po francusku z szybkowaru

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda troche
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka 1 łyzka
cebula 2 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
flaki 1/2 kg
smalec 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: flaki po francusku z szybkowaru

Oczyszczone flaki (należało je w tym celu oskrobać nożem, starannie wypłukać, wyszorować solą i szczotką, po czym znowu dobrze opłukać) obgotować 2-3 razy, zalewając za każdym razem nową zimną wodą. Pokroić w paseczki. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz, lekko przyrumienić na nim flaki i oczyszczoną pokrojoną cebulę, wymieszać z mąką. Wlać wody tyle, by pokryła flaki, włożyć koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 29.12.2011 11:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak