Flaki na rosole

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wieprzowe

    1,5 kg
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    2 szt
  • cebula

    2 szt
  • udka kurczaka

    2 szt
  • pieprz

  • sól do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żołądek wieprzowy dokładnie wyczyścić, wypłukać, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Czynność powtarzać 4 do 5 razy do czasu aż zniknie nieprzyjemny zapach. Udka kurczaka zalać wodą, ok. 2 litry dodać włoszczyznę i ugotować rosół. Flaki obgotowane pokroić na paski , zalać rosołem i gotować ok 45 minut. Mięso z udek obrać, pokroić na paski i dodać do flaków. Włoszczyznę z rosołu zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do flaków. Dodać przyprawę do flaków, sól, pieprz i pod koniec gotowania majeranek. Smacznego ;))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 21.08.2016 18:26
Bardzo lubie
adelajda 01.01.2016 19:28
Jak dawno nie jadłam ...
agnieszka214 13.12.2015 20:19
Bardzo lubię flaczki mniam
gosia56 13.12.2015 19:38
to ulubione mojego mąża
Bernadeta1 13.12.2015 17:45
Dawno nie jadłam a lubię
halina17 13.12.2015 13:45
Bardzo lubię flaki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat