Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wieprzowe (żołądki parzone) 2)
marchewki 2
seler 1 mały
por 1
pietruszka 1
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
majeranek
śmietanka 12-procentowa 1/2 szklanki
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki

Parzone żołądki kroimy w paski. Gotujemy do miękkości. W połowie gotowania dodajemy pokrojony por i starte na tarce o dużych oczkach warzywa tj. marchew, seler oraz pietruszka. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy.

Na koniec wlewamy śmietankę wymieszaną z mąką. Dodajmy majeranek oraz szczyptę ostrej papryki i zagotowujemy. Porcję zupy wylewamy na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 01.07.2015 07:52
z żołądkami nie jadłam flaków, muszę wypróbować bo oba składniki lubię
Krzysztof15 01.07.2015 06:06
bardzo lubie
Adamorek 30.06.2015 21:49
dobra wersja na bogato

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak