Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

flądra z pikantną salsą i ryżem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
majonez 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
flądra 400 g
cebula 1 szt
cukinia 2 szt
pomidorki cherry 10 szt
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
sól do smaku
ocet winny czerwony do smaku
marchewka 1 szt

Porada

przepis autorski

Przepis i sposób przygotowania na: flądra z pikantną salsą i ryżem

Kroki postępowania

1
Ryż podsmażyć na maśle, podlać wodą, dusić do miękkości. Doprawić solą, gałką, dodać majonez i paprykę słodką.
Krok 1 - flądra z pikantną salsą  i ryżem foto
2
Na patelni zeszklić cebulkę. Dodać pokrojoną drobno cukinię, marchewkę oraz kawałki pomidorków cherry. Dusić. Doprawić kleksem śmietanki, dodać sól, pieprz cayenne oraz kroplę octu winnego.
Krok 2 - flądra z pikantną salsą  i ryżem foto
3
Ja zamiast octu użyłam syropu z granatów. Niezwykle ciekawie podkreślił smak salsy.
Krok 3 - flądra z pikantną salsą  i ryżem foto
4
Plastry cukinii podsmażyc na oliwie. Wyłożyć na talerza. Oczyszczoną i osuszoną rybę oprószyć solą, pieprzem, obtoczyć w mące. Smażyć na rumiany kolor z obydwu stron.
Krok 4 - flądra z pikantną salsą  i ryżem foto
5
Na plastrach cukinii podać ciepły ryż, ułożyć flądrę oraz salsę. Smacznego! Danie jest naprawdę pyszne!
Krok 5 - flądra z pikantną salsą  i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 27.07.2014 19:50
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak