Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FLACZKI ZE ŚWIEŻYCH KAŃ

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

włoszczyzna (bez kapusty) 1 pęczek
kanie 5-6 szt
cebula 1 szt
udka kurczaka 2 szt
majeranek 1 łyżka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Przyprawa do flaków klasyczna Prymat
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
mąka pszenna 2 łyżki
olej 2 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: FLACZKI ZE ŚWIEŻYCH KAŃ


1/ Z udek i pokrojonej w kostkę włoszczyzny ugotować rosół, dodać ziele angielskie, liść laurowy i doprawić solą i pieprzem. Ugotowane mięso oddzielić od kości i podrobić do rosołu. Kapelusze kań umyć po bieżącą wodą i pokroić w paski (jak flaczki) Pokrojone kapelusze wrzucić na gotującą się wodę, lekko osoloną i chwilę gotować (ok 5-10min). Odcedzić.

2/ Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć na odrobinie oleju, dodać ugotowane flaczki z grzybów, wymieszać i całość przelać do rosołu. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do flaków. Na patelni z mąki i oleju zrobić zasmażkę, czyli uprażyć chwilę mąkę i przelać do zupy. Zagotować. Podawać gorące z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 01.07.2016 21:16
smacznie wygląda
Pani Domu 15.04.2015 07:56
ależ narobiłaś mi apetytu
Hrabina w kuchni 14.04.2015 20:40
Pyszny pomysł!
halina17 14.04.2015 19:56
Dobry przepis.
Justi2401 14.04.2015 18:58
Pyszne! Nie mogę się doczekać sezonu na grzybki :)
Róża1 14.04.2015 17:38
bardzo fajny przepis :-) , jestem pod wrażeniem :-)
Megg 14.04.2015 17:31
smacznie sie prezentuje
Kasnaj 14.04.2015 17:09
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak