Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z warzywami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki 1 kg( wołowe oczyszczone)
wywar mięsny 2 l
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
mąka pszenna 2-3 łyżki
por 0,5 szt
smalec 1 łyżka
masło 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 2-3 łyżki
seler korzeniowy 1/4 szt
sól do smaku
starta gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
papryka mielona do smaku
imbir starty do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z warzywami

Kroki postępowania

1
Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut.

Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, wsypać ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.
Krok 1 - Flaczki z warzywami  foto
2
Pół miękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w pół krążki marchewkę, pietruszkę i seler.

Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.
Krok 2 - Flaczki z warzywami  foto
3
Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.
Krok 3 - Flaczki z warzywami  foto
4
Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić.
Krok 4 - Flaczki z warzywami  foto
5
Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.
Krok 5 - Flaczki z warzywami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 26.06.2017 14:25
takie to ja lubię
gosia56 26.06.2017 13:33
smaczne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak