Flaczki z warzywami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki

    1 kg( wołowe oczyszczone)
  • wywar mięsny

    2 l
  • marchewka

    1 szt
  • pietruszka

    1 szt
  • liście laurowe

    2 szt
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • por

    0,5 szt
  • smalec

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • majeranek otarty

    2-3 łyżki
  • seler korzeniowy

    1/4 szt
  • sól do smaku

  • starta gałka muszkatołowa

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • papryka mielona

    do smaku
  • imbir starty

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Flaczki z warzywami  foto
Pokrojone i oczyszczone flaki dokładnie wypłukać, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, gotować przez kilka minut.

Odcedzić, przepłukać gorącą wodą, wsypać ponownie do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 40 minut.
Krok 2 - Flaczki z warzywami  foto
Pół miękkie flaki ponownie odcedzić, przełożyć do garnka, zalać wywarem z kości, dodać liście laurowe, obraną, pokrojoną w pół krążki marchewkę, pietruszkę i seler.

Doprowadzić do wrzenia, gotować do miękkości.
Krok 3 - Flaczki z warzywami  foto
Po kwadransie do garnka z flaczkami dodać majeranek i pokrojony por.
Krok 4 - Flaczki z warzywami  foto
Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać smalec z masłem, wymieszać, ostudzić.
Krok 5 - Flaczki z warzywami  foto
Zasmażkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, połączyć z flaczkami, zagotować. Przyprawić do smaku odrobiną imbiru, startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielonym pieprzem, solą i ostrą mieloną papryką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 26.06.2017 14:25
takie to ja lubię
gosia56 26.06.2017 13:33
smaczne jedzenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat