Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z majerankiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

flaki 1 kg,gotowane ,krojone
bulion 1,5 - 2 litrów
marchew 1 szt,
pietruszka 1 szt,
seler 1/4 szt,
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki,
Ziele angielskie całe Prymat 3 -4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2
sól i pieprz do smaku,
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku,
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/4 łyżeczki

zasmażka;

masło lub margaryna
mąka

dodatkowo;

ocet

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z majerankiem

Flaczki już obgotowane , pokrojone gotujemy około 15 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy i ponownie zalewamy wodą i gotujemy jeszcze raz 15 minut,odcedzamy.
Tak przygotowane flaki przekładamy do ugotowanego wcześniej rosołu i gotujemy na małym ogniu.
Jarzyny obieramy , płuczemy i ścieramy na tarce (grube oczka)
Do flaków dodajemy liście laurowe , ziele angielskie a także startą na tarce jarzynę.
Gotujmy do miękkości flaczków i jarzyn.
Następnie przygotowujemy zasmażkę z masła i mąki.
Gdy robimy gęściejszą zasmażkę rozprowadzamy ją wtedy zimną wodą , a następnie wlewamy do flaczków cały czas mieszając, aby nie utworzyły nam się grudki.
Flaczki doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną , solą i pieprzem , gałką muszkatołową, oraz majerankiem.(pamiętajmy o tym aby majeranek rozetrzeć w dłoniach aby wydobyć aromat)
W razie potrzeby doprawić przyprawą płynną.
Gotujemy jeszcze kilka minut po czym zdejmujemy z ognia.
Flaczki rozlewamy na talerze.
Mój mąż dodatkowo doprawia sobie flaczki octem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 12:17
super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak