Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kotletów sojowych
Warzywa oczyszczamy, kroimy (bez marchewek) i zalewamy zimną wodą (2 cm powyżej warzyw). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe przyprawy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez około godzinę. Warzywa wyjmujemy.
Do wywaru wkładamy kotlety, gotujemy około pięciu minut, wyjmujemy i kroimy w paski. Przekładamy ponownie do wywaru.
W tym samym czasie marchew ścieramy, smażymy na oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku i imbirem. Dodajemy do zupy i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając. Dolewamy chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy.
Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.