Flaczki z kotletów sojowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Postanowiłem poszukać alternatyw, które w jakiś sposób pozwolą zastąpić, nie tracąc zbyt wiele z niesamowitego aromatu. O konsystencję można sprzeczać się. Jednak dla kogoś, kto musi uważać na produkty mięsne lub z wyboru zrezygnował z jego spożywania, jest to przepis na miarę „złota”.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kotlety sojowe

    100 gramów
  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4 ziarna
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 płaska łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa oczyszczamy, kroimy (bez marchewek) i zalewamy zimną wodą (2 cm powyżej warzyw). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pozostałe przyprawy, płaską łyżeczkę soli. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez około godzinę. Warzywa wyjmujemy.

Do wywaru wkładamy kotlety, gotujemy około pięciu minut, wyjmujemy i kroimy w paski. Przekładamy ponownie do wywaru.

W tym samym czasie marchew ścieramy, smażymy na oleju z dodatkiem przeciśniętego czosnku i imbirem. Dodajemy do zupy i  zagotowujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

Masło podgrzewamy na patelni, dodajemy mąkę, smażymy ciągle mieszając. Dolewamy chochlę wywaru, dokładnie mieszamy, dodajemy do zupy, dokładnie rozprowadzamy.

Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat