Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kani
Grzyby dokładnie oczyszczamy i wykręcamy ogonki, kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w paski o szerokości ok centymetra. Małe kanie, których kapelusze są jeszcze kuliste, możemy pokroić na krążki.
Pokrojone kanie dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Kanie szybko tracą na objętości i ładnie przy tym skwierczą ;)
Do przygotowania flaczków, najlepiej wykorzystać niedzielny rosół. Fajnie jeśli pozostała w nim jeszcze marchewka i pietruszka oraz kawałek mięsa, wzbogacą smak naszych flaczków :)
Marchewkę i pietruszkę kroimy wówczas w kosteczkę lub plastry a mięso w cienkie paski (wzdłuż włókien).
Jeśli zaś nie mamy rosołu możemy przygotować go z kostek i ugotować na nim do miękkości marchewkę i pietruszkę starte na jarzeniówce.
Rosół z warzywami wlewamy do podsmażonej cebuli wraz z kanią i dodajemy mięso (jeśli mamy), posypujemy majerankiem i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podajemy na gorąco z pieczywem.
Polecam, są wyborne :)