Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Flaczki z kani

4.6
(168)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kanie
6-7 sztuk
cebula biała
2 sztuki
masło
50 g
rosół drobiowy
500 ml
marchewka
1 sztuka
pietruszka
1 sztuka
majeranek
2 łyżeczki
Sklep Prymat
pieprz, sól
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z kani

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle w głębokiej patelni (najlepiej wok) przez 6-7 minut.

Grzyby dokładnie oczyszczamy i wykręcamy ogonki, kapelusze obieramy ze skórki i kroimy w paski o szerokości ok centymetra. Małe kanie, których kapelusze są jeszcze kuliste, możemy pokroić na krążki.

Pokrojone kanie dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez 5 minut. Kanie szybko tracą na objętości i ładnie przy tym skwierczą ;)

Do przygotowania flaczków, najlepiej wykorzystać niedzielny rosół. Fajnie jeśli pozostała w nim jeszcze marchewka i pietruszka oraz kawałek mięsa, wzbogacą smak naszych flaczków :)
Marchewkę i pietruszkę kroimy wówczas w kosteczkę lub plastry a mięso w cienkie paski (wzdłuż włókien).

Jeśli zaś nie mamy rosołu możemy przygotować go z kostek i ugotować na nim do miękkości marchewkę i pietruszkę starte na jarzeniówce.

Rosół z warzywami wlewamy do podsmażonej cebuli wraz z kanią i dodajemy mięso (jeśli mamy), posypujemy majerankiem i zagotowujemy. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podajemy na gorąco z pieczywem.

Polecam, są wyborne :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ulka 26.09.2024 15:35
Dobre i smaczne. Polecam
Doradca Smaku 27.09.2024 15:31
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu!
Ela15 31.03.2014 13:15
bardzo lubię w takiej wersji flaczki
IKrakowianka 01.12.2013 18:46
fajna propozycja
IwonaKa 30.11.2013 13:45
świetny pomysł,muszę takie zrobić w sezonie grzybowym
Ania67 03.10.2013 18:36
chętnie ugotuje ta potrawę
Dorian 30.09.2013 23:17
pyszne jedzonko
adelajda 28.09.2013 17:57
jeszcze nie jadłam kani ale jak zbierał znawca to chętnie spróbuję :)
Rybciia 09.09.2013 10:30
smaczne :-)
Bernadeta1 18.07.2013 10:03
takich nigdy nie robiłam a warto wypróbować bo zapowiadają się smacznie
jozefinach 14.07.2013 14:14
Zjadłabym z wielką ochotą takie flaczki.
Róża1 04.07.2013 13:10
super pomysł:-)
AURELKA 02.07.2013 20:28
jestem ciekawa smaku
Róża1 07.06.2013 19:01
ciekawy przepis:-), na pewno bardzo smaczny:-)
gacopierz23 13.05.2013 22:09
dobre takie "flaczki"
Janina 11.05.2013 11:55
Super ciekawy pomysł ;)
Alex_M 28.04.2013 10:31
przepyszne!
Bernadeta 25.04.2013 08:32
super pomysł
Grazyna0211 28.03.2013 20:05
fajny pomysł na smaczne danie
cooleczka 22.03.2013 10:20
często jadam w sezonie kanie, ale takie w panierce, usmażone - a ten pomysł jest fajny - muszę spróbować :)
ONY_za_kare 21.03.2013 23:12
pyszne są flaczki z kani
Wacław 18.03.2013 11:56
takich jeszcze nie jadłem ,na pewno są pyszne !
m1monika 01.03.2013 14:19
jeszcze takich nie jadłam - ciekawa jestem jak smakują :-)
pajbek 21.02.2013 22:05
Takich flaczków nie jadłam jeszcze :-) Muszą być smaczne
David 20.02.2013 00:48
fajny pomysł
ALAGOR 05.02.2013 23:38
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak