Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

\"Flaczki\" z boczniaków -niskokaloryczne !

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczniaki 0,5 kg
marchewka średnia 2 szt
pietruszka średnia 1 szt
seler mały 0,5 szt
masło 4 łyżki
mąka 1 łyżka
śmietana 12% 0,5 szklanki
listek laurowy mały 2 szt
ziele angielski 4,5 szt
sól, pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
imbir do smaku
biała część niedużego pora 1 szt
bulion 1 litr
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: \"Flaczki\" z boczniaków -niskokaloryczne !

Warzywa drobno pokroić. Boczniaki oczyścić papierowym ręcznikiem, posiekać w paseczki. Roztopić 2 łyżki masła i dusić na nim warzywa z grzybami 5 minut , mieszać. Przełożyć do garnka, zalać bulionem,wsypać przyprawy. Gotować 0, 5 godz.
Z mąki i kolejnych dwóch łyżek masła zrobić rumianą zasmażkę. Gorącą rozprowadzić zimną wodą /użyć do mieszania trzepaczki rózgowej/ i wlać do zupy. Zagotować, dodać śmietanę /najpierw zahartować ją odrobiną gorącej zupy w kubku/. Ewentualnie dodac soli i pieprzu, kto lubi - przyprawy do zup.
Podawać z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolajka 07.06.2012 13:45
Wspaniały smak!
Edyta31 12.09.2011 23:13
ciekawe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak