Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki z boczniaków

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Idealna zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Składniki:

Składniki:

cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
boczniaki 250 gramów
marchew 1 sztuka
olej rzepakowy 3 łyżki
wrzątek 1.2 litra
bulion warzywny 2 łyżki
sok pomidorowy 1 szklanka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
masło 82% 1 łyżka
mąka kukurydziana 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki z boczniaków

Cebulę i czosnek siekamy.
Boczniaki kroimy w paski.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak