Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki wołowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

seler 1/2 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
żeberka wieprzowe 4 szt
gałka muszkatałowa 1/2 łyżeczki
mieszanka pieprzów 1/2 łyżeczki
papryka czerwona 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 5 szt
sól i pieprz do smaku
flaki wołowe 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki wołowe

Oczyszczone i pokrojone flaki wołowe zalać zimną wodą, zagotować i odlać wodę, przepłukać flaczki na durszlaku. Włożyć je znów do garnka, dodać pokrojone żeberka, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie i poczekać aż się zagotują, gotować około 1 godziny. Podczas gotowania zebrać się szumowiny łyżką cedzakową. Dodać starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach warzywa, doprawić startą gałką muszkatałową, papryką, mieszanką pieprzów i majerankiem. Gotować jeszcze około 15 minut. Przed końcem gotowania dodać majeranek, gotować jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 13.11.2012 22:06
uwielbiam flaczki mniam :)
Henryka2 04.11.2012 16:28
Ale mi smaku narobiłaś!
Konczi 04.11.2012 16:24
smaczne muszą być
eMMe 04.11.2012 16:19
Flaczki dobre na kaca:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak