Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FLACZKI WIEPRZOWE PG.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół drobiowy
flaczki wieprzowe 1 kg
marchewka z rosołu 2 sztuka
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
masło 2 łyżka
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
Ziele angielskie całe Prymat 5 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: FLACZKI WIEPRZOWE PG.

Jeśli nie macie rosołu, zróbcie intensywny wywar z mięsa i dużej ilości warzyw.

Flaki kroję drobniej, nie lubię takich długaśnych. Wrzucam do garnka, zalewam wodą i obgotowuję. Czynność powtarzam jeszcze dwukrotnie.

Odcedzam i wrzucam na gorący rosół,dodaję liść laurowy i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości.

Marchew kroję w plasterki i dodaję do flaczków. Doprawiam do smaku pieprzem, maggi i gałką ( z tą nie przesadźcie ). Gotuję jeszcze chwilę z przyprawami.

Masło roztapiam na patelni, dodaję mąkę i energicznie mieszam,aby pozbyć się ewentualnych grudek. Zasmażka musi być jednolita.

Dodaję do gotujących się flaczków cały czas mieszając, zagotowuję, dodaję roztarty w rekach majeranek, zostawiam na ogniu jeszcze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 06.01.2012 08:20
Super
Justyna Jussstiii 01.01.2012 15:38
świetny przepis
Ewa95 29.12.2011 11:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak