Flaczki wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki wieprzowe

    1 kg
  • mięso wołowe

    500 g
  • marchewka

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt.
  • ziele angielskie

    4-5 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    szczypta
  • sól

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    szczypta
  • mąka

    1-2 łyżki
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    4-5 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie oczyszczamy i płuczemy kilka razy. Zalewamy wodą, zagotowujemy, odcedzamy. Czynność z obgotowywaniem powtarzamy. Jeżeli nie chcecie się bawić aż tak z przygotowaniem flaków, to w sprzedaży są dostępne wstępnie przygotowane - obgotowane i pokrojone flaczki.

W drugim garnku z mięsa wołowego, warzyw i przypraw (liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie) gotujemy wywar - rosół wołowy. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je z wywaru i lekko przestudzamy. Do gotowego wywaru wkładamy obgotowane, odcedzone i pokrojone w cienkie paseczki flaki oraz mięso wołowe z wywaru, a także dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości flaków, około 1,5-2 godzin.
Na odrobinie tłuszczu przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, dodajemy mąkę - robimy zasmażkę, którą podlewamy odrobiną wywaru i wlewamy do flaków z mięsem i warzywami. Całość doprawiamy roztartym czosnkiem, gałką muszkatołową, majerankiem, papryką, solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy i podajemy z pieczywem. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mufinka79 03.07.2013 12:10
Dziękuję bardzo za tak miłe komentarze :)
Rafał3 02.07.2013 13:46
tylko palce lizać
Barbara/zuza22_85 02.07.2013 13:43
bardzo apetyczne
Boska_Agatka 02.07.2013 13:43
pyszne jedzonko polecam
aisoglam 02.07.2013 12:39
Bardzo apetycznie się prezentują Twoje flaczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat