Flaczki wg Elfi

Flaczki wg Elfi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2 sztuki
  • pietruszka

  • kostka rosołowa

  • cebula

  • liść laurowy

  • majeranek

  • sól

  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • flaki wołowe

    1 gotowane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki opłukuję, odcedzam i wrzucam do garnka. Zalewam wrzątkiem i podgotowuję przez kilka minut. Po tym ponownie odcedzam i ponownie zalewam nowym wrzątkiem. Odcedzone flaczki trzymam w sitku, a w garnku zagotowuję świeży wodę z kostkami bulionowymi. Gdy bulion już się zagotuję dorzucam flaki i gotuję ok 1 godziny z liściem laurowym i zielem. Gdy zbyt dużo wody odparowuję dolewam wrzątek. W tym czasie warzywa (oprócz cebuli) obieram, kroję drobno (lub ścieram na tarce) i gotuję w osobnym garnuszku w wodzie z łyżką masła. Gdy warzywa są miękkie wlewam całość (wraz z wywarem) do flaków. Cebule drobno siekam i podsmażam na patelni z masłem i mąką robiąc zasmażkę. Gdy cebula jest już zarumieniona dolewam na patelnie kilka łyżek wywaru z flaków, mieszam dokładnie i przelewam całość do garnka z flakami. Na sam koniec przyprawiam do smaku solą, imbirem, majerankiem i pieprzem. Całość gotuję razem jeszcze ok 30 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat