Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki po bułgarsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki 2 kg (cielęce ,ugotowane)
boczek wędzony 100 g
pomidory krojone z puszki
cebula
papryka czerwona
bulion wołowy 1,5 l
papryczka chilli
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 3 łyżki
mąka 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat
ząbki czosnku 4
tymianek
czubrica czerwona
Majeranek suszony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
ser żółty 100 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki po bułgarsku

Warzywa oczyściłem. Cebulę ,czosnek i chilli drobno posiekałem. Paprykę pokroiłem w małą kostkę. W garnku rozgrzałem oliwę i podsmażyłem pokrojony w kostkę boczek. Dodałem cebulę ,czosnek i paprykę i smażyłem jeszcze 3 min. Oprószyłem mąką i chwilę smażyłem. Dodałem pomidory z zalewą ,zagotowałem.
Następnie dodałem flaki ,bulion ,liść laurowy ,koncentrat pomidorowy ,zioła i mieloną paprykę. Gotowałem na małym ogniu ok. 45. Pod koniec doprawiłem do smaku solą ,pieprzem i ziołami.
Podałem z żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 26.11.2014 22:16
ciekawe danie
gosia561 26.11.2014 12:32
ciekawie urozmaicone
IlonaAlbertos 26.11.2014 12:10
Apetyczne flaczki.
wwwiolka 26.11.2014 12:00
Bardzo fajne danie.
pajbek 26.11.2014 11:48
Dawno nie jadłam :-)
Anna169Hosz 26.11.2014 11:35
Lubię takie smaki!
Zdzisław 26.11.2014 10:48
dla mnie smaczne danie podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak