flaczki jarskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 i pół szklanki
  • mleko

    2 i pół szklanki
  • jajko

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • kostki rosołowe

    4 szt
  • marchew

    1 duża
  • seler

    1 średni
  • majranek

    do smaku
  • Przyprawa do flaków klasyczna Prymat

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - flaczki jarskie foto
robimy ciasto naleśnikowe używając mąkę, mleko, szczyptę soli, szczyptę pieprzu i jajka. Ciasto musi być dość gęste.
Krok 2 - flaczki jarskie foto
smażymy na oleju dość grube naleśniki. Po usmażeniu kroimy je na paseczki, wyglądające jak flaki. Ja troszeczkę za szeroko je pokroiłam:)
Krok 3 - flaczki jarskie foto
W 4 litrach wody gotujemy startą marchew i seler, dodajemy kostki rosołowe, łyżeczkę majeranku oraz przyprawę do flaków. Gotujemy do miękkości warzyw. Zupę podajemy z przygotowanymi wcześniej naleśnikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 11.01.2013 19:31
raczej zupa z makaronem albo makaron w sosie....
irenka 15.03.2012 20:30
świetne
Rogalik 13.03.2012 17:53
wyglądają apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat