Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków

Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    500 g
  • serca drobiowe

    500 g
  • marchew

    2 średnie
  • seler korzeniowy

    1/2 średniego
  • seler naciowy

  • por

    1 mały
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5-7 szt.
  • majeranek

    1 łyżka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Imbir mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    3 ząbki
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

  • Liść lubczyku suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka ostra mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • kolendra mielona

  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

  • pietruszka zielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
Serduszka i żołądki z kurczaka umyć, osączyć i przełożyć do dużego garnka. Zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz trochę przyprawy warzywnej. Gotować do miękkości podrobów.
Krok 2 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
Odcedzić wywar, dodać utarte na największych oczkach tarki marchewki oraz seler. Dosypać majeranek, lubczyk, kminek, imbir i paprykę mieloną. Gotować 20-25 minut na małym płomieniu, pod przykryciem, nie dopuszczając do mocnego wrzenia.
Krok 3 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
W tym czasie wystudzić i pokroić w paski serca i żołądki.
Krok 4 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
Wywar doprawić przyprawą warzywną, gałką muszkatołową, mieloną kolendrą oraz pieprzem ziołowym.
Krok 5 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
Dodać pokrojone podroby i gotować na małym ogniu 20-30 minut.
Krok 6 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
W tym czasie pokroić i dodać do zupy posiekaną natkę pietruszki, cieniutko pokrojony por oraz łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki.
Kiedy warzywa zmiękną doprawić zupę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub utartym na drobnej tarce.
W razie konieczności lekko dosolić.

Gotowe flaczki nakryć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia. Przed podaniem ponownie podgrzać, gdyż zupa przy kolejnym ogrzewaniu nabiera coraz głębszego smaku.
Krok 7 - Flaczki drobiowe z serduszek i żołądków foto
Podawać z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Habibi
Gotową zupę można już na talerzu posypać świeżą posiekaną zieleninką, startym żółtym ostrym serem albo dodać drobniutki makaron.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dariusz33 15.04.2021 23:06
Bardzo ciekawe flaczki :-)
Seba 14.12.2014 14:40
bardzo dobre
Habibi 11.12.2014 14:38
smakowały jak "prawdziwe" wołowe flaki :)
Konczi 04.12.2014 15:48
uwielbiam flaczki ale serduszka nie dla mnie ...
Bernadeta1 04.12.2014 15:07
Jadłam takie i bardzo mi smakowały, pyszne
Alex_M 04.12.2014 13:51
zjadłabym takiej zupy:)
jasiek 04.12.2014 12:06
dobre podroby
wwwiolka 04.12.2014 11:17
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat