Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki drobiowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kura lub kurczak 1 szt
marchew 2 szt
cebula biała 1 szt
seler korzeniowy 1 szt
pietruszka 1 szt
pieczarki 500 g
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 2-3 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
włoszczyzna do rosołku
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki drobiowe

Mięso podzielić na małe kawałki,zalać wodą, dodać cebulkę, włoszczyznę, liść laurowy oraz odrobinę soli i ugotować rosołek.Ja zazwyczaj wykorzystuję taką prawdziwą kurkę biegającą z podwórka bo zdecydowanie lepiej smakuje ale możemy też dać kurczaka.Gdy gotuję kurkę to rosołek zjadamy z makaronem, zostawiam jedynie ok 0,5l i wtedy dolewam wody.Natomiast gdy mam kurczaka sklepowego flaczki robię z użyciem całego rosołu-wywaru w którym się gotował. A więc gdy mięso jest już ugotowane wyciągnąć z garnka,studzić,obrać z kości i podzielić na drobne kawałki.Wrzucić z powrotem do garnka do rosołu.Dodać startą na grubych oczkach marchewkę selera i pietruszkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.Dolać gorącej wody aby przykryła składniki.Dodać majeranek, słodką i ostrą paprykę oraz pieprz,możemy też dodać przyprawy do flaków.Dokładnie wymieszać i gotowac aż pieczarki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 04.06.2013 20:10
pyszna zupka
Bernadeta1 21.04.2013 13:14
bardzo smaczne
Alex_M 14.02.2013 20:21
uwielbiam!
ONY_za_kare 13.02.2013 22:34
pyszniutkie
Zdzisław 12.02.2013 22:55
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak