Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
żołądki drobiowe
250 g -
udka z kurczaka
4 szt -
filet z kurczaka
2 szt -
masło
2 łyżki -
marchew
1 szt duża -
pietruszka
1 szt -
włoszczyzna
-
wino białe wytrawne
50 ml -
cebule
2 szt -
Goździki całe Prymat
1 szt -
ziele angielskie
10 szt -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 szt -
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt -
tymianek
1 gałązka -
koperek
1 gałązka -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżki -
imbir
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
koncentrat pomidorowy
2 łyżki -
natka pietruszki
-
ser żółty
-
sól
Sposób przygotowania
Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na głębokiej patelni roztapiamy masło, szklimy cebulę, dodajemy starte jarzyny, podsmażamy jeszcze 5 min. Następnie wlewamy wino i dusimy warzywa przez kilka minut, na koniec posypujemy słodką papryką.
Mięsny wywar przecedzamy, mięso kroimy w paski. Warzywa i pokrojone mięso dodajemy do wywaru, dodajemy majeranek, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko jeszcze 10 min, do smaku doprawiamy imbirem. Podajemy gorące z posiekaną natką i startym serem.
Komentarze (8)
Nie masz konta? Zarejestruj się