Flaczki cielęce zapiekane

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Połączenie makaronu z delikatnymi flaczkami cielęcymi to strzał w dziesiątkę. Trudno zrobić piękne zdjęcie, ale smak wynagradza.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • flaki cielęce

    500 gramów
  • udziec wołowy

    200 gramów
  • szponder wołowy

    200 gramów
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • cebula podsmażona

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka

    2 łyżki
  • mozzarella

    30 gramów
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • koncentrat barszczu czerwonego

    1 łyżka
  • makaron muszle

    200 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaczki opłukałem. Zalałem wrzącą wodą i gotowałem do miękkości. W tym czasie przygotowałem wywar mięsno-warzywny. Szponder i wołowinę gotowałem w osolonej wodzie. Po 15 minutach dodałem jarzyny, gotowałem kolejne 20 minut. Wywar przecedziłem przez sitko i przelałem do osobnego garnka. Mięso wołowe pokroiłem na drobne kawałki. Gdy flaczki były miękkie, odcedziłem je, dodałem do wywaru, zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką, przecierem pomidorowym, dodałem śmietanę i wymieszałem. Z masła i mąki zrobiłem zasmażkę, którą dodałem do flaków. Chwilę gotowałem. Napełniłem wcześniej ugotowane muszelki farszem, posypałem startym serem i przełożyłem do naczynia żaroodpornego i zapiekłem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat