Flaczki cielęce

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flaki cielęce

    50 dkg
  • marchewka

    50 g
  • średnia pietruszka

    1 szt
  • Korzeń selera

    50 g
  • Majeranek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • bulion cielęcy

    1 kostka
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • Przyprawa do zup i potraw Kucharek

  • ziele angielskie

  • mąka

    1 łyżka
  • klarowane masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Flaki dokładnie płuczemy, kroimy w paseczki, wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Wodę odlewamy, czynność powtarzamy dwukrotnie. Przecedzamy flaki i zalewamy je wrzącą wodą. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do flaków wraz z obraną (całą) cebulą, liściem i zielem. Gotujemy do momentu, aż flaki będą miękkie. Następnie dodajemy majeranek, gałkę, kostkę rosołową, pieprz i maggi. Na patelni delikatnie rumienimy mąkę, dodajemy masło i robimy jasną zasmażkę. Zostawiamy ją do ostygnięcia. Zimną zasmażkę rozprowadzamy gorącym płynem, rozpuszczamy ewentualne grudki i wlewamy do flaków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pigila 22.04.2011 23:24
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat