Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki bezmięsne

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ubóstwiam ten smak. Kiedyś brzydziłem się samym słowem flaki…jednak przez lata wypraw, nauczyłem się próbowania potraw przed poznaniem nazwy dania. Tak najbezpieczniej. I serio, wierzcie mi, tak można poznawać kulinarny świat. Tym razem zabiorę Was "w podróż do dania", które jest całkowicie „bezpieczne” ;)

Składniki:

Składniki:

miąższ z dyni 500 gramów
boczniaki 250 gramów
marchewka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
bulion warzywny 1,5 litra
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,3 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0,3 łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
masło 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
mąka ok. 1 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki bezmięsne

Dynię kroimy w kostkę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Na patelni rozgrzewamy masło (1 łyżkę) i dodajemy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach marchewką.  Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami.

Ponownie rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki, a następnie podlewamy wywarem z zupy. Gotowe przelewamy do garnka z flakami i mieszamy aż wszystko połączy się. 

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak