Flaczki bezmięsne

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Ubóstwiam ten smak. Kiedyś brzydziłem się samym słowem flaki…jednak przez lata wypraw, nauczyłem się próbowania potraw przed poznaniem nazwy dania. Tak najbezpieczniej. I serio, wierzcie mi, tak można poznawać kulinarny świat. Tym razem zabiorę Was "w podróż do dania", które jest całkowicie „bezpieczne” ;)

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • miąższ z dyni

    500 gramów
  • boczniaki

    250 gramów
  • marchewka

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Imbir mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    0,3 łyżeczki
  • Gorczyca biała cała Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżka
  • masło

    2 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • mąka

    ok. 1 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w kostkę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Blendujemy i przecieramy przez drobne sito.

Na patelni rozgrzewamy masło (1 łyżkę) i dodajemy posiekaną cebulę wraz z pokrojonymi w paski grzybami i startą na dużych oczkach marchewką.  Dusimy przez chwilę pod przykryciem, dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy i dodajemy do zupy wraz z przyprawami.

Ponownie rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie łączymy składniki, a następnie podlewamy wywarem z zupy. Gotowe przelewamy do garnka z flakami i mieszamy aż wszystko połączy się. 

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat