Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki 50 dag
marchewki 2
cecula 1
pietruszka 1
seler 1 mały
por1 mały
bulion 2 litry
sól
pieprz
ziele angielskie
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat
masło 3 łyżki
mąka 2 łyżki
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki

Flaki włożyć do garka zaląć wodą i gotowac 5 min. Odlać wodę i wlać ponownie świeżą wodę gotować 10 min. Wylewamy wodę i wlewamy bulion gotujemy około 1 godziny na małym ogniu. W oddzielnnym naczyniu gotujemy włoszczyznę z dodatkiem 1 łyżki masła. Gdy warzywa zmiękną dodajemy z wywarem do flaków. Cebulkę drobną kroimy w kostkę i smażymy na maśle ( 2 łyżki) na złoty kolor następnie dodajemy mąkę i rozprowadzamy rosołem z flaczków tak by nie powstały grudki. Następnie wlewamy do garka z flaczkami. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.11.2013 23:16
lubię flaczki ale nigdy nie robiłam sama
Ela15 14.09.2013 14:37
bardzo mi smakują
m1monika 02.09.2013 13:57
bardzo lubię :-)
Michał2 03.07.2013 21:08
mniam, mniam pycha
Zdzisław 23.06.2013 18:35
coś co lubię z bułką
Pyszota 23.06.2013 15:12
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak