Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FIT sajgonki z kurczakiem

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 250 g
marchew 1 duża
cebula 1 szt
papryka czerwona 0,5 szt
papier ryżowy 1 op
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat wedle uznania
Papryka słodka mielona Prymat wedle uznania
Czosnek suszony Prymat wedle uznania

Przepis i sposób przygotowania na: FIT sajgonki z kurczakiem

Kroki postępowania

1
1. Kroimy cebulę.
Krok 1 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
2
2. Pierś z kurczaka kroimy na drobne kosteczki i przyprawiamy. Odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Krok 2 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
3
3. Ścieramy marchewkę na tarce na grubych oczkach.
Krok 3 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
4
4. Kroimy paprykę w kostkę, a następnie umieszczamy wszystkie składniki (mięso, cebulę, marchewkę oraz paprykę) na patelni, przyprawiamy i delikatnie podlewamy wodą. Tak dusimy składniki do uzyskania miękkości.
Krok 4 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
5
5. Po około 15 minutach zdejmujemy przykrywkę, aby nadmiar wody odparował.
Krok 5 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
6
6. Moczymy pojedynczo arkusze papieru ryżowego (ja wkładam zawsze je do głębokiego talerza wypełnionego wodą dosłownie na parę sekund).
Krok 6 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
7
7. Układamy na środku farsz.
Krok 7 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
8
8. Zawijamy nasze sajgonki.
Krok 8 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
9
9. Zawinięte sajgonki układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Tak przygotowane sajgonki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 mint.
Krok 9 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto
10
10. Życzę smacznego:)
Krok 10 - FIT sajgonki z kurczakiem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miśka 19.11.2023 19:53
Nie wiem w jaki sposób przygotowała autorka tekstu te sajgonki,bo pomysł z folią aluminiową jest fatalny. Każda z sajgonek przykleiła się do folii. Pisze opinie żeby uchronić pozostałych. Wydaje mi się,że pomysł z papierem do pieczenia będzie lepszym rozwiązaniem.
Gracer 16.11.2014 20:35
smaczne danie
R'n'G Kitchen 16.11.2014 13:25
Też lubię eksperymenty z papierem ryżowym :D Pycha
luna76 16.11.2014 13:09
rewelacyjne danie :)
Krzysztof15 16.11.2014 09:36
pyszne sajgonki
jasiek 15.11.2014 23:22
lubię lekkie wersje smakołyków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak