Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fit fasolka po bretońsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fasola Jaś 200 gram
czosnek 2 ząbki
sok pomidorowy 250 mililitrów
cebula 1/2 sztuki
kiełbasa zwyczajna 150 gram
koncentrat pomidorowy 100 gram
oregano 1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
sól i pieprz

Porada

Ja fasolę namoczyłam około 15:00 dnia poprzedniego. :)

Przepis i sposób przygotowania na: Fit fasolka po bretońsku

Fasolę płuczemy, zalewamy wodą tak do 3cm ponad powierzchnię fasolki, i zostawiamy na noc do namoczenia.
Następnego dnia dolewamy wody, aby znów było 3-4 cm ponad powierzchnię. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 2 godzin, do miękkości. Wody z fasolki powinno zostać 1/2 szklanki.

Na patelni szklimy cebulę i czosnek. Przyprawiamy pieprzem, oregano i papryką. Dolewamy sok pomidorowy. Masę cebulowo-pomidorowo dorzucamy do fasoli.

Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Gotujemy około godziny.

Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Przesmażoną dodajemy do fasoli. Dodajemy koncentrat, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut, pod przykryciem. Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ttrytka 19.10.2015 22:38
smakowita fasolka
Wacław 10.02.2015 10:55
taką właśnie lubię :-)
Aleksandra/Olcia 09.02.2015 18:45
super uwielbiam
nogawkuchni 09.02.2015 16:48
Bardzo lubię fasolkę po bretońsku, w wersji fit zapowiada się bardzo interesująco i smakowicie.
Anna169Hosz 09.02.2015 16:38
Bardzo apetyczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak