Fish & chips z sielawy z chłodnikiem na botwince i rakach Marcina Budynka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bukiet sałat

    40 g
  • szyjki rakowe

    40 g
  • cytryna

    1 szt
  • mąka

    100 g
  • ziemniaki

    200 g
  • sól

    do smaku
  • sielawa

    100 g
  • jogurt naturalny

    50 ml
  • pieprz mielony

    do smaku
  • jajko

    1 szt
  • botwina

    50 g
  • proszek do pieczenia

    1 g
  • musztarda

    10 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marcin Budynek poleca:
Sielawy czyścimy, odcinamy głowy, usuwamy ości, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Z mąki, bardzo zimnej wody, jajka i proszku do pieczenia robimy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Rybę obtaczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej na oleju słonecznikowym).
Podajemy na bukiecie sałat z bardzo cienkimi frytkami.
Aby przygotować sos gotujemy szyjki rakowe ok. 5 minut, kroimy i łączymy ze zmiksowanymi liśćmi botwinki, jogurtem i musztardą. Doprawiamy koprem i sokiem z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 13.04.2014 17:28
pomysłowo podane
Rycerz 31.12.2013 15:27
Pięknie wyglądające danie
miki47 26.04.2013 15:37
interesujący przepis
jozefinach 26.04.2013 15:21
Zapowiada się smakowicie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat