Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku

Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • flądra

    2 sztuki
  • czosnek

    4 ząbki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • sok z cytryny

  • pietruszka

    suszona
  • ziemniaki

    8 średnich
  • olej roślinny

    4 łyżki
  • tymianek

    świeży
  • cebula

    1 mała
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
Rybkę oczyścić, umyć i naciąć pod kątem od strony skóry.
Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekanym 1 ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Zamarynować rybkę i zostawić przez około 20 min.
Krok 2 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
Następnie nasmarować przecierem pomidorowym i posypać pietruszką.
Krok 3 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
Ziemniaki obrać, pokroić zalać oliwę, dodać listki świeżego tymianku, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, cebulkę posiekaną w piórka. Wszystko razem dobrze wymieszać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 25 min.
Krok 4 - Fish & chips - flądra z piekarnika w sosie pomidorowym z frytkami pieczonymi w tymianku foto
Po 10 minutach pieczenia frytek do piekarnika włożyć flądrę (piec 15 min).
Frytki na talerzu posypać startym serem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Henryka2 13.06.2013 13:18
Fajny obiadek tylko dlaczego sól i pieprz musi być z młynka?!
aisoglam 13.06.2013 10:20
Super rybka :)
Katarzyna59 13.06.2013 07:54
bardzo smaczne
marta1221 12.06.2013 22:22
bardzo apetyczna
Zdzisław 12.06.2013 22:16
ale mam apetyt na taki obiad
paulina2157 12.06.2013 22:08
taką flądrę to zjadłabym z chęcią , pięknie wygląda
magdziorka6 12.06.2013 22:07
rybka zawsze dobra jest
Olga_SK 12.06.2013 19:49
wygląda zachwycająco!
IwonaDD 12.06.2013 19:10
ale smaku narobiłaś!
Megg 12.06.2013 19:03
przepyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat