Fioletowa wieża naleśnikowa

Fioletowa wieża naleśnikowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    1,5 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuka
  • borówka amerykańska

    45 dag
  • truskawki świeże

    50 dag
  • maliny świeże

    25 dag
  • śmietana 30%

    300 ml
  • cukier

    3 łyżka
  • olej rzepakowy

  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fioletowa wieża naleśnikowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Fioletowa wieża naleśnikowa foto
Borówki dokładnie myjemy, osuszamy. Szklankę owoców miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy mleko, zmiksowane borówki i mąkę (1 szklankę + 3 łyżki). Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Fioletowa wieża naleśnikowa foto
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta naleśnikowe i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę). Masę odstawiamy i ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodajemy cukier. Wkładamy do lodówki, aby śmietana nie opadła.
Krok 3 - Fioletowa wieża naleśnikowa foto
Myjemy truskawki oraz maliny i osuszamy je papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i przy pomocy pędzelka smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy niewielkie okrągłe rumiane placuszki. Gdy naleśniki lekko przestygną, nakładamy łyżkę śmietany i układamy plasterki truskawek.
Krok 4 - Fioletowa wieża naleśnikowa foto
Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, który również smarujemy śmietaną i układamy owoce (całe maliny lub np. maliny z borówką). Następnie kładziemy kolejny placuszek, przybieramy bitą śmietaną i owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu. Możemy bitą śmietanę nakładać także na naleśniki od razu po och usmażeniu, ale należy je wtedy posmarować cieniutką warstwą mocno schłodzonego dżemu, który zapobiegnie rozpuszczeniu się śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

ttrytka 16.08.2012 23:45
ciekawie
hahanka 16.08.2012 21:08
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat