Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fiński naleśnik z piekarnika

5.0
(32)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mleko 2% 2 szklanki
jaja 2 szt
cukier waniliowy 1 lyzka
masło 2 lyzeczki
czekolada lub dżem do podania

Przepis i sposób przygotowania na: Fiński naleśnik z piekarnika


Do miski wsypać przesianą 1 szklankę przesianej mąki (najlepiej tortowej lub innej jasnej). Wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać cukier i zmiksować.

Wbić 2 jajka, ponownie zmiksować. Odstawić na 15 minut. Ponownie zmiksować.

Do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, rozpuścić i dokładnie rozprowadzić po dnie (rozpuściłam w mikrofalówce).

Wlać masę naleśnikową, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25 minut. Naleśnik wyrośnie mocno na brzegach a później opadnie.

Pokroić porcje i podawać posypane czekoladą lub z dżemem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 01.04.2015 22:01
ciekawe :)
Barbara777 07.03.2015 13:50
Ciekawy pomysł na naleśnika
Asik32 07.03.2015 13:04
ciekawy naleśnik:) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak