Filety z piersi kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    4 szt.
  • pieczarki

    400 g
  • cebula

    1 mała szt.
  • czosnek

    1/2 ząbka
  • śmietana kremówka

    250 ml
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    do smaku
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z piersi kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron, obsmażamy na oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut aż pieczarki stracą surowość i lekko zarumienią.
Dodajemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem i wlewamy śmietankę.
Wkładamy kurczaka i całość podgrzewamy na wolnym ogniu aż śmietanka się zredukuje i zgęstnieje, tworząc aksamitny sos.
Smacznego!

mufinka79
Podajemy np. z ryżem, makaronem i sałatą lub surówką.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kejti 31.05.2014 16:10
Taki obiadek jest dla mnie idealny :-)
mufinka79 30.05.2014 19:46
Dziękuję za miłe słowa :)
berys18 30.05.2014 12:18
apetyczne mięsko
Kuchenka 30.05.2014 10:19
smaczne danie
dodi 30.05.2014 09:56
ale pyszności, mniam
Edith85 30.05.2014 09:19
kolejna smaczna propozycja na obiad :)
Milka100 30.05.2014 09:08
wyglądają apetycznie
Monika78 30.05.2014 09:01
pięknie się prezentują smakowite
halinah 30.05.2014 07:42
zapowiada się smacznie
Adamorek 29.05.2014 23:29
dobrze doprawiony

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat